Geen categorie, Zweden 23

Deel 3 Höga Kustenleden

Net na het verzenden van mijn laatste blog ging de wind liggen en trok de bewolking weg. Ik heb dus niets te klagen! En ondanks dat de volgende dag regen bevatte, heb ik het erg goed getroffen. Het onderste gedeelte van de Höga kustenleden loopt meer door bosrijk gebied. En of dat er nu mee te maken had of met minder koude wind of de regen, hier waren al iets meer muggen. Niet heel fijn om met je waterfilterpomp boven een stroompje te hangen en aan alle kanten belaagd te worden. Je wordt wel flexibel, al dansend op je hurken zittend. Ach ja, dat wordt weer Djungelolja kopen.

Ik kwam niet zo lekker vooruit. Toen bedacht ik mij dat mijn tas misschien weleens uit balans zou kunnen zijn. De voedselvoorraad was geslonken en mijn tent achterop wel erg zwaar. Dus na een kleine aanpassing ging ik als een speer. Toch wel belangrijk, die tas indeling.

Door de regen was de berg na Lidebro behoorlijk pittig. Mossige stenen en boomwortels glibberen dan zo lekker onder je schoenen. Wel was het pad daarna erg mooi en heb ik nog wat grootse uitzichten aan mijn verzameling toe mogen voegen.

Omdat het niet heel koud was, is een regenjas best warm. Zelf maak ik er altijd een soort cape van. Capuchon op en de mouwen over je schouders getrokken en vast geknoopt. Dan worden je schouders en hoofd bedekt maar kan je wel je warmte kwijt. En nu ik met mijn rode regencape door de bossen loop, hoop ik die wolf toch niet tegen te komen.

Bij een shelter plek kon ik goed mijn tent opzetten en van de rust genieten. Nog maar 15 km te gaan. Ik ging daarom de volgende dag al vroeg op pad omdat ik mij niet wilde haasten voor de enige bus die op zondag zou passeren.

Op de Kulberget koffie in de shelter met een waanzinnig uitzicht. Al in de verte zag ik de Hornöbrug liggen, het eindpunt van de route.

Uitzicht
De brug in de verte

Zelf moest ik ook een pittig hoog bruggetje over wat ik met veel wind toch niet echt voor mijn lol doe. Gelukkig is maar één auto me gepasseerd waardoor ik bijna midden op de weg kon lopen.

Enge brug

De kilometers gaan iets te snel vandaag voor de verandering en bij het haventje van Hornön dronk ik mijn laatste koffiezakje op. Wonderlijk, want ik heb ze niet uitgeteld.

De grote brug onderdoor en bij het eind in het luxe hotel/restaurant koffie en gebak. Met een geweldig uitzicht op de langste hangbrug van Zweden! Daarna had ik veel tijd over en kon ik nog even in mijn boek duiken.

Het eindpunt
Hörnobron

De bus naar Härnosand reed lekker door en in een mum stond ik in het stadje. Na zo’n tijd in de natuur is het allemaal heel groots en imponerend. Zowel positief als negatief. Het hostel was dichtbij het station en een prima plaats om alles weer schoon te maken. Was, afwas en mezelf. Dan kan ik een douche toch wel weer waarderen.

Omdat Monique 19 juni in Stockholm aankomt, leek het ons leuk om de stad samen te ontdekken. Ik heb Millenium 4, 5 en 6 uitgelezen en laten ze in de Zweedse crimes nu alle Stockholmse straatjes benoemen, ik ben benieuwd of ik ze ga herkennen. Als ik eerder naar huis zou komen, kom ik net aan als zij vertrekt. Dat is niet leuk. En ik ben hier nog lang niet uitgekeken! In juli zit ik de hele maand achter de computer voor een toelatingstest voor Codam (programeer opleiding) dus alle tijd die ik nog buiten door kan brengen pak ik met beide handen aan.

De komende twee weken ben ik op de St Olavsleden te vinden. Een route door dorpjes, geschiedenis en cultuur. Tijd ook om wat Zweeds te gaan praten. Net als de camino stempeltjes verzamelen en iets meer onder de mensen te zijn. Vandaag ben ik in Sundsvall gearriveerd om inkopen te doen. Ik heb de gaten in mijn sokken (ik heb er de camino ook op gelopen…), een nieuw gasflesje en anti-muggenspul. Tijd om alles een beetje te laten bezinken en me klaar te maken voor een nieuw avontuur!

Zo leuk om al jullie reacties te lezen, dat doet me erg goed. Dankjulliewel!

Liefs Merel

8 gedachten over “Deel 3 Höga Kustenleden”

 1. Hé hé wat een leuk stuk heb je geschreven en wat zie je er stralend uit.
  Het is te zien dat het lopen je goed doet.
  Trots op mijn vriendin, want dat tje kan ik er nu aflaten. Op alle vlakken een prestatie wat ben jij in je ontwikkeling gegroeid.
  KANJER. 😜👍

 2. Merel fantastisch dat je je trails hebt gedaan! Een mooi doel bereikt. Hoeveel kilometers heb je gebikkeld? Wij weten wel een verjaarskado voor je😁. Nou geniet lekker verder en rust lekker uit😉.
  Liefs Ad en Eugenie

  1. Nu zo’n 300km, met de rondjes vandaag in de stad waarschijnlijk wat meer, shoppen is vermoeiend! 😅
   Dankjulliewel! Groetjes

 3. Super zeg , zie dat het weer ook wel meevalt, apart dat je hier ook kunt pelgrimeren Als jij in Stockholm komt is iris terug(20) plezier nog juhi marcel x

  1. Zeker. Heel anders maar ook weer niet. Ah leuk! Dan zijn ze ook weer terug 🙂 ik dacht dat dat nog veel later was.
   Lieve groetjes 🙂

 4. Wat ik al eerder zei, je trektocht is krachtsport. Het is inderdaad een wandeling met uitersten lees ik steeds weer. Genieten en afzien. Foto’s geven een mooi beeld van de omgeving en natuur waarin je loopt. Nu 2 weken lopen door een wat meer bewoonde wereld met ik hoop voor jou vele bijzondere ontmoetingen. Als je een Stockholm tour doet straks ben voorzichtig. Ik heb de Stockholm trilogie gelezen van Jens Lapidus dus ben bevooroordeeld !! Als je over een kleine 2 weken Monique ziet geef haar een dikke knuffel van me. Een virtuele voor jou. Liefs, Lex.

  1. Heb je die serie van Snabba Cash gelezen? Ik vond de serie inderdaad heftig. In de natuur is het een stuk veiliger 😉
   Dat zal ik zeker doen!
   Groetjes!!

Geef een reactie