Vasaloppsleden

Zie voor mijn voorbereidingen op de pagina van de Södra Kungsleden, deze heb ik gedeeltelijk voor de Vasaloppsleden gelopen.

De 90 km lange trail is bekend vanwege de Vasaloppet, een langlaufwedstrijd zoals bij ons de Elfstedentocht. Het is een groot event en dat is ook als wandelaar te merken. Er zijn goede voorzieningen, drinkwaterpunten, rusthutten, goede bewegwijzering en eventueel slaaphutten. Dit laatste werkt met Swish, een Zweeds betalingssysteem. Ik weet niet of dit ook mogelijk is voor buitenlandse toeristen.

Ikzelf was hier dus begin september, het was te merken dat het het eind van het seizoen was. Het was enorm rustig, ik ben alleen de laatste dag vier andere hikers tegen gekomen en sommige waterpunten deden het niet. Eerst dus altijd checken voor je je fles leeggooit, ik spreek uit ervaring 😉 Bij Evertsberg is een klein winkeltje van het tankstation wat toen ik kwam gesloten was (zondag). Er tegenover is een restaurant wat van donderdag tot en met zondag een lunch aanbiedt, een goede mogelijkheid om bij te tanken. 

De kaart van de Vasaloppsleden is vrij duidelijk. Bijna alles staat erop. Ik ben wel enkele keren iets verkeerd gelopen, vooral bij de ‘Kontrol’ punten wanneer de wedstrijddeelnemers moesten stempelen. 

Het laatste deel, zo’n 30 km voor Sälen wijkt het wandelpad vaker af van het fiets en/of langlaufpad. Hierdoor is het lastiger terrein. Veel drassige gebieden en op het laatst ook flink steil de berg op over vrij grote stenen. Ik was toen blij dat ik bijna door mijn voorraad heen was. Om de route in tegengestelde richting te lopen was om deze reden erg fijn.