Over

Merel van Essen (1990), geboren in Sneek, opgegroeid in een dorp nabij Hoorn. Voor haar studie Sportkunde naar Haarlem vertrokken. Al snel kreeg zij de vraag of ze wel de juiste richting gekozen had na opdrachten zoals folders en posters ontwerpen.

Waar het leven vaak als een struggle voelde bleek dat ze voor 26 jaar haar autisme had kunnen verbloemen, zich zo aan te passend naar wat verwacht werd vanuit de maatschappij. Dit kostte helaas veel energie wat leidde tot een soort burn-out door het leven zelf. Door haar diagnose vielen veel dingen op hun plek en kon zij het leven ‘hervatten’, nu met een betere gebruiksaanwijzing.

Het tekenen heeft haar veel geholpen om gevoelens te uiten waar zij maar moeilijk woorden aan kon geven. Handen dragen zelf al veel emotie met zich mee en zijn in veel vormen, maten en handelingen weer te geven.

Ook het wandelen helpt haar om de vele prikkels te verwerken en hierdoor grip te krijgen op het gevoel dat veel herrie en indrukken haar overwelmen. Lange wandelingen, meerdere dagen helpen om rust te krijgen.

In november 2022 heeft zij haar eerste expositie in de Blauwe Tram in Zandvoort. Deze is tot eind december te bezichtigen.

In de Zandvoortse Courant 16 nov 2022