S:t Olavsleden

Blog berichten: deel 1 / deel 2 / deel 3 / deel 4
Lees hier alle blog berichten uit 2023 (Arnäsleden, Världsarvsleden, Höga Kustenleden & St Olavsleden).

Na de Höga Kustenleden had ik nog twee weken over om Zweden verder te verkennen. Omdat de St Olavsleden bij Sundsvall begint en dat net onder Härnosand ligt, was dit een praktische keuze. Ook was het qua logistiek handig omdat de route altijd dicht in de buurt is van bus en treinvervoer waardoor ik elk moment terug zou kunnen keren. Na mij een klein beetje te hebben ingelezen ging ik op pad. In Sundsvall kon ik helaas het boekje niet kopen waardoor ik pas bij het pelgrimscentrum in Selånger mij verder kon oriënteren. Zelf vond ik het boekje vrij zwaar. Ze verkochten ook de kaarten op A4 die ook op hun website staan. Nu ik graag met kaart loop, was dit echt ideaal. Op de website stonden ook de afstanden van de etappes

In twee zonnige weken ben ik tot Åre gekomen wat een mooi punt was om deze tocht (voor nu) af te sluiten. Ook al las ik dat de route veel over asfalt zou gaan, is het mij enorm meegevallen. Ik heb juist van de afwisseling genoten, asfalt, gravel, bosweggetjes, klimpartijen, weilanden, ect. Vergeleken met de Höga Kustenleden was dit vrij makkelijk terrein. Er zaten geen echte technische lastige stukken in, wel wat klim en daalpartijen. Toch begint het makkelijk en bouwt het zich langzaam op qua zwaarte. Vaak loop je langs het water of het spoor wat dus betekend dat je ook je benen kan strekken op de vlakke stukken.

De stempelboxen waren een leuke aanvulling. Soms zat er nog een gastenboek in waarbij je kon ontdekken wie er voor je liep. Omdat ik de hele route gekampeerd heb, heb ik geen stempel ervaring bij slaaplocaties. Ik heb alle stempels die ik tegen kwam gewoon in het paspoort gezet maar heb nu nog maar zeven plaatsen over, een beetje weinig voor de vervolgtocht naar Trondheim. Ze gaan er dus echt vanuit dat je maar twee stempels per dag zet of je moet je paspoort verlengen met een extra papiertje.

Als je vragen hebt over de route of goede kampeerplekjes wilt weten, stuur me een berichtje!

Aanraders:

Noord strand Frösön
Stempelen
Hemgården Nederede
De vergezichten voor Åre