Södra Kungsleden 2022

Zie voor mijn review onderaan de pagina.

De voorpret is gestart, in de herfst loop ik de Södra Kungsleden en Vasaloppetleden! Lees hier mijn voorbereiding voor deze mooie wandeltocht die ik in augustus en september op de planning heb staan.

Na de Camino naar Santiago zijn langeafstandswandelingen er niet meer van gekomen, toch blijft er een groot verlangen om weer onderweg te zijn. Na onze fietsreis door Zweden in 2021 ben ik nog meer weg van het land dan dat ik mij daarvoor had kunnen inbeelden. In de winter hebben we nog drie weken doorgebracht in een kleine stuga om ook het landschap te mogen beleven onder een pak sneeuw. De rust en onbeperkte natuur doen mij enorm goed. De uitdaging om een langere tijd door de natuur te trekken wil ik dit jaar aangaan.

Een zeer bekende wandelroute is de Kungsleden, deze ligt helemaal bovenin Zweden. Deze “koning” onder de routes heeft ook nog een stuk onbekender en rustiger broertje, de Södra Kungsleden. Deze trail loopt langs de grens van Noorwegen en Zweden door de provincies Dalarna, Härjedalen en Jämtland. Van Sälen naar Storlien loopt de 360 km lange tocht door verschillende natuurgebieden en berglandschappen. Hier krijg ik de mogelijkheid om meerdere dagen mij in de ongerepte wildernis te omgeven.

Södra Kungsleden

Praktisch gezien lijkt het mij goed om de Vasaloppsleden eraan vast te plakken. Deze 90 km lange route is gebaseerd op de Vasaloppet, een jaarlijkse langlauf-wedstrijd van Sälen naar Mora. Er is ook een wandel- en fietsroute gemaakt. Hierdoor kan ik vanuit Mora makkelijk weer zuidwaarts reizen.

Vasaloppsleden

Vervoer van / naar
Vanaf april 2022 gaat er een ferry vanuit Groningen naar Kristiansand in Noorwegen. Een ideale start van de reis waarbij je meteen al hoog in Zweden zit. Vanaf Kristiansand zal ik na een bezoek aan Oslo met de trein afreizen naar Trondheim. Hier gaat er een trein richting het oosten naar Storlien, het beginpunt van de Södra Kungsleden. Een goede verbinding met meteen de mogelijkheid een beeld te krijgen van Noorwegen.

Mora is een grote plaats in Zweden en hebben we vorig jaar al gezien toen we met de fiets door het land trokken. Vanuit hier gaat er een trein en/of flixbus zuidwaarts en ben ik van plan om de flixbus terug te pakken. Deze gaat vanuit Stockholm naar Kopenhagen en stopt tussendoor bij de grotere plaatsen.

Route / GPS
Deze tocht is een goede mogelijkheid om meer te leren navigeren met kaart en kompas. Van de Vasaloppetleden heb ik al een kaart weten te bemachtigen maar voor de Södra Kungsleden zullen het meerdere kaarten worden. Ook al zijn de wandelkaarten vrij prijzig, ik vind het een veilig idee kaarten van goede kwaliteit te gebruiken. Het zijn er vier van het merk Outdoorkartan, nummer 11 t/m 14 voor het eerste gedeelte en een Arenakarta van de Vasaloppsleden.

Ik heb zitten twijfelen of ik naast de kaarten ook mijn Garmin voor de zekerheid mee zou nemen. Het is altijd fijn om een extra middel bij de hand te hebben mocht in verdwalen. Nu de Garmin vrij zwaar is, bijna gelijk aan het kaartmateriaal is het eigenlijk een overbodige luxe. Ook al mocht ik verdwalen, ik ben goed voorbereid. Ik ga er even van uit dat mijn mobiel minder goed bereik heeft en ook hier wil ik besparen op batterij.

Voedsel & drinken
Voor deze reis is het extra belangrijk voldoende mee te nemen. In maart ben ik al begonnen met in drogen van maaltijden. Ik ga uit van een voorraad voor minimaal een week. Dat gaan dus aardig wat kilo’s extra worden. Verder zal het vooral wat standaard trail food zijn zoals tortilla’s, noedels, havermout en pindakaas. Onderweg zullen er berghutten zijn ddieeen kiosk bevatten. Dus er valt wel het een en ander te halen.

Over genoeg drinken maak ik me geen zorgen. Met een waterfilter mee, zullen er genoeg meertjes en stroompjes zijn om zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Kleding / bescherming
Er zijn veel vragen die nog onzeker zijn en ook waarschijnlijk vragen waarbij ik met beide antwoorden rekening mee moet houden. Augustus, september, het kan nog warm zijn maar ook al koud, mogelijk al veel regen en/of wind, de muggen zijn er misschien nog…

Het wordt dus voldoende kleding mee en het liefst laagjes. Een goed regenpak en toch maar mijn hoofdklamboo.

Qua schoenen was ik weer aan een nieuw paar toe. De laatste waar ik de camino op gelopen heb, hebben denk ik al 4000 km op de teller. Het zijn Hanwag, daar zijn mijn voeten toch het meest blij in. Helaas wel weer vrij zwaar, maar daar tegenover wel goed waterdicht. Dat is wel belangrijk voor dit stuk omdat ik gelezen heb dat het vrij drassig kan zijn. Door mijn aangepaste inlegzooltjes kan ik het niet permitteren om water in mijn schoenen te krijgen. Om wat meer eelt te kweken smeer ik nu dagelijks kamperspiritus er op zodat de huid wat stugger wordt.

 • Afritsbroek, thermoslegging/pyjamabroek
 • Fleecevest, blouse, 3 maal shirt, hardloopjack
 • 3 maal ondergoed, bh, 3 maal sokken + 1 paar warme sokken
 • handdoek, bikini, pet, buff
 • Regenjas, regenbroek, kapjes schoenen

Verdere bepakking

 • Backpack 46 L, wandelstokken Black Diamond
 • Tent: MRS freelite 1 + footprint (ong 1 kg samen)
 • Matje: Thermarest small (230 gram)
 • Slaapzak
 • Kooktoestel: jetboil, 2 gastankjes, 2 aanstekers
 • Beker, bak, lepel, zakmes, waterfilter, flesje, 2 theedoekjes
 • Alles in 1 bio zeep, tandpasta+borstel, kam, muggenspray, spiegeltje
 • EHBO-setje, sporttape, blarenpleisters, hoofdklamboe, reserve veters (waarvan 1 mijn riem), nagelschaartje
 • E-reader, fotocamera, mobiel, opladers, powerbank XSTORM, hoofdlamp
 • Kaartmateriaal, kompas
 • Schrift, pennen

15 kilo aan spullen

Veiligheid

Het blijft altijd spannend om erop uit te trekken en volledig op je eigen skills te moeten vertrouwen. Het idee dat het gebied waar ik doorkom vrij leeg is, geeft me stiekem veel rust. Mensen vind ik ingewikkelder dan de natuur. Toch kan ik de bruine beer niet geheel uit mijn hoofd krijgen. Ze zullen in het gebied zitten en hoewel er overal gezegd wordt dat de kans dat je er eentje tegen komt ienieminie is, maakt toch dat die kans bestaat. Ik zal er natuurlijk extra alert op zijn, ook met betrekking tot etensgeuren etc.

Als veiligheidsmaatregelen heb ik natuurlijk een ehbo set bij me, een reddingsdeken, fluitje, mijn zakmes en een spiegeltje. Met mijn mobiel kan ik altijd proberen te sms’en in geval van nood.

Review

Er zijn veel verschillende onderdelen van de reis waar ik op terug kan blikken. De geplande tocht is helaas anders verlopen, toch heb ik een hele mooie tijd gehad. Of ik een goede review kan geven op deze lange afstandsroute, nee, niet in die mate waarop ik hem gepland had. Zoals je misschien al in mijn blogs hebt gelezen ben ik begonnen in Storlien. Tijdens de vierde dag verstapte ik mij en koos er toen voor om de vijfde dag richting Ramundberget te lopen en eindigde ik bij Bruksvallerna. Dit werd de eerste deel van mijn reis. Na een paar dagen rust in Funäsdalen en Orsa wat mijn blessure goed deden, ben ik in Mora gestart met de Vasaloppsleden, deze in tegengestelde richting. Deze weg was voor mij nu beter te lopen. Na zes dagen kwam ik aan in Sälen. Omdat ik nog wat tijd over had, ben ik vanaf Siljansfors via de Siljansleden terug naar Mora gelopen.

Södra Kungsleden vanaf Storliën

Eerlijk gezegd heb ik de bergen onderschat. Het was koud, ijskoud. Mijn tent, matje en slaapzak waren hier niet voor geschikt. Ook vond ik het door de kou lastig om goede pauzes te nemen terwijl ik die zeker nodig had. De wind was erg op dreef en maakte het ook niet bepaald aangenaam.

Omdat ik in het begin nog veel voedsel mee had, was mijn tas aan de zware kant. Na een tijdje begreep ik pas dat het beter was om in de berghutten eten te kopen en mijn voorraad te sparen voor later wanneer er minder te verkrijgen was. Het is dus belangrijk om goed te checken wat en wanneer je wat kunt krijgen. Bij de STF is hier veel over te vinden.

Ik heb volop genoten van de rust, ruimte en reinheid van het gebied. Het is ver weg van alles. De kleine bergpaden, rivieroversteken, bruggetjes, loopplanken en klimmen maken het een zware maar uitdagende route. De rendieren zul je ongetwijfeld zien.

 • Vanaf Storlien
 • Zon
 • Rendieren!
 • Ijzige bergen
 • Lastige paden
 • Uitzicht

2 gedachten over “Södra Kungsleden 2022”

 1. Hoi Merel en Moniek, leuk om jullie avonturen te lezen vanuit ons (nu nog warme) kikkerlandje. Dit jaar heb ik ook mogen genieten van Noorwegen en Zweden, nu is het aan jullie!
  Veel plezier op jullie tochten 🙂 groet Jeroen

Geef een reactie