Voorbereiding

Lees hieronder onze voorbereiding voor onze reis naar Zweden. We hebben hiervoor een jaar de tijd gehad en vele keuzes moeten maken.

Idee
Na onze busreis naar Duitsland in januari 2020 waren we druk bezig met het plannen van de volgende reis. In eerste instantie was het idee om de Camino del North in Spanje te lopen. Helaas dook Covid en we moesten onze plannen een jaar uitstellen.

Plannen
Hoe verder? Een fietsvakantie naar Frankrijk? Of veilig in Nederland? Heuvels of niet? Monique wilde al langere tijd heel graag in Zweden fietsen, waarom zouden we dit idee uitstellen? Alle andere plannen werden van tafel geveegd en de kaart van Zweden werd besteld. Een plan voor de langere termijn (2021) om ons op te storten in deze turbulente tijden.

Routes
We zochten een overzicht van fietsroutes in Zweden. De routes die we vonden en hebben we gedownload en geüpload via het Garmin Basecamp-programma op de Garmin. Hierdoor hadden we al een redelijke basis. We wilden geen vaste route volgen, maar een routekaart met richting was fijn. Alle campings werden ook gedownload en op de kaart gezet, altijd handig om bij de hand te hebben. Als uitgangspunt wilde we zoveel mogelijk wild kamperen.

Tijd
Na het bekijken van verschillende YouTube-filmpjes en websites, hadden we een redelijk idee wanneer we wilden gaan fietsen. Muggen of kou? Het eerste plan was om half april te vertrekken. Hopelijk zouden beide dan redelijk te doen zijn. Helaas zoals velen, bleven we afhankelijk van de vaccinatie snelheid en de ontwikkelingen van Covid. We hoopten in juli richting Zweden te gaan. Eind mei hebben we de ferry van Kiel naar Göteborg geboekt.

Vervoer
Na goede ervaringen met de Flixbus wilde we deze richting Göteborg nemen, dit stond nu alleen te ver van een reële mogelijkheid. Na veel gepuzzel stelde een lieve buurman van Monique voor om ons te brengen naar Kiel, daar konden we de boot nemen. Een zeer fijn aanbod waardoor onze reis weer dichterbij kwam.
Voor onderweg hebben we een songtekst geschreven, lees hem hier.

Uitrusting
Er is een paklijst opgesteld waarbij we veel keuzes hebben moeten maken. We hadden al veel reismateriaal, maar miste nog het één en ander om meer off the grid te gaan. Een erg fijn idee nu. Zie onze paklijst hieronder. We hebben een overzicht gemaakt van alle keuzes die we hebben moeten nemen, deze is hier te lezen.

Uitrusting
Tent: Vango Nevis 300
Footprint
Tarp 3×3
Slaapzakken
Slaapmat
Isolatie mat +
Emergency blanket
Bivakzakken

Voeding
Groente (gedroogd)
Fruit (gedroogd)
Peulvruchten
Granen
Soja brokjes
Kruiden
Meel
Olie
Noten
Havermout

Kleding
Jassen: Vaude
Broeken
Vest
T-shirts
Ondergoed
Wandelschoenen
Sandalen

Fietsbroeken
Fietshelm
Fietshandschoenen

Zwemkleding
Handdoek

Regenbroek
Schoencovers

Kookgerei
Firesteel
MSR windburner
Sawyer waterfilter
Lepel
Zakmes
Beker
Bord (bak)
Food jar

Electronica
E-reader kobo
Opladers / kabels
Garmin GPSMAP 64S
XTORM powerbank

Er zijn natuurlijk nog behoorlijk wat spullen bijgekomen en onze lijst werd steeds langer. In het weekend voor vertrek hebben we de tassen ingepakt, krijg hier een impressie van deze uitdaging.

Deze reis wilde we voornamelijk gaan wild kamperen waardoor we andere keuzes moesten maken qua voeding en water. We wilde genoeg mee kunnen nemen om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van winkels ect. Omdat het water in Zweden vrij schoon is kozen een eerste keer om een waterfilter te gebruiken.

Dehydrator
In 2020 zijn we begonnen met het drogen van ons eigen eten voor onze reis. Doordat Merel geen dierlijke producten eet, waren veel gedroogde maaltijden uit de winkel geen optie. Ze zijn best duur en we houden niet van de smaak. Door de grote volkstuin van Merel waar in korte tijd veel van af komt, konden we de groente goed gebruiken voor onze reis. We hebben ervoor gekozen om verschillende soorten voedsel te drogen en deze apart van elkaar te verpakken. We lazen verschillende manieren, vaak werden er hele maaltijden bereidt en dan in zijn geheel gedroogd en verpakt. Hopelijk werkt onze manier ook, we houden van keuzes en variatie denk ik.

Vaccinatie
In Zweden komt tekenencefalitis (hersenvliesontsteking) meer voor dan in Nederland. Omdat we veel willen wildkamperen hebben we voor de zekerheid deze vaccinatie genomen. Tussen de eerste en de tweede prik zit een maand. De derde prik heeft geen effect op de werkzaamheid maar op de werkingsduur, de dokter noemde dit een ‘booster’. Hierdoor kan deze ook na de vakantie (of nog later) genomen worden.

Bushcraftskills
Vuur maken, een goede kampeerplek vinden, wildplukken, ect. Na de wildplukcursus afgelopen herfst hadden we de smaak te pakken. Na onze eigen ervaringen, wilden we ons verdiepen in de wereld van bushcraft om de technieken beter onder de knie te krijgen. Het moment dat Merel aan kwam zetten met een bushcraftweekend waar ze graag naar toe wilde, kwam Monique toevallig met een cursus bosbeleving die ze was tegengekomen. Ook vielen beide cursussen in hetzelfde weekend. We zouden het aan elkaar kunnen leren en zo onze skills uit te breiden.