Höga Kustenleden

Idee
Na de wandelvakantie in 2022 kocht ik in de outdoorwinkel een nieuwe wandelkaart van de Höga Kustenleden (The High Coast Trail). Een afsluiting van de reis en meteen een positief vooruitzicht voor het nieuwe jaar. Een geruststellende gedachte om weer terug te mogen komen.

Het plan Arnäsleden, Höga Kustenleden, St. Olavsleden
Omdat de Höga Kustenleden maar 127km lang is en ik bijna een maand te tijd heb, heb ik de route hier en daar wat verlengd. Ik zal na een goede nacht in Härsosand omhoog reizen naar Örnsköldsvik vanwaar ik start met de Arnäsleden. Deze 70km lange route is naar lezen vrij makkelijker te belopen, rustig en op sommige plaatsen zelfs wat overgroeid. Een goede plek om eerst even helemaal tot rust te komen. Op deze trail ga je voor je gevoel terug in de tijd, door oerbossen, kleine dorpjes, zomerweides, stranden en de langste Zweedse tunnelgrot (Räckeberg Church).

Hierna zal ik mijn weg zuidwaarts vervolgen op de Höga Kustenleden. Deze trail volgt de kustlijn, deze veert momenteel letterlijk terug door het verdwijnende ijs van de laatste ijstijd. Hierdoor is het het snelst stijgende gebied ter wereld.

Ten hoogte van Nördingra halverwege de Kustenleden is een grote lus van 100km, de Världsarvsleden (The World Heritage Trail). Een trail die langs de oude visdorpjes en houtzagerijen voert.

Zelf heb ik de planning nog open gelaten en heb ik als laatste optie ook nog de St. Olavsleden. Deze loopt van het Zweedse Selånger (vlak bij Sundsvall) naar Trondheim in Noorwegen. Deze oude pelgrimsroute volgt de weg die Olav Haraldsson nam toen hij de Noorse kroon wilde veroveren. Op deze trail kan je net als bij de Camino naar Santiago stempels verzamelen. Een mooie weg om mijn reeds geleerde Zweeds uit te proberen.

Op 16 mei reis ik samen een vriend met de trein naar Zweden. Dit jaar probeer ik de interrail uit, 4 reisdagen binnen 1 maand. Ook ben ik erg benieuwd naar de nachttrein van Hamburg naar Stockholm waar we heel luxe een bed hebben geboekt.

  • Toilletspullen en belangrijke spullen
  • Ale het eten en drinken
  • Alle grote spullen voor in de tas
  • Alles ingepakt in de tas
Höga Kustenleden
Höga Kustenleden

Bagage
Deze verschilt niet veel van wat ik vorig jaar mee had op de Södra Kungsleden. Als je benieuwd bent kun je de paklijst daar bekijken. Wel heb ik minder voedsel bij me omdat ik vaker winkeltjes zal aantreffen. Voor de eerste drie dagen op de Arnäsleden ben ik in ieder geval zelfvoorzienend van zelfgedroogde maaltijden.

Verder was ik toe aan een nieuw matje. Ik was vrij tevreden over mijn Thermarest matje dus ik heb dezelfde gekocht, alleen een nieuwe versie. Helaas iets zwaarder maar wel met een R-waarde van 5,4 (dit is een vrij hoge isolatiewaarde).

Ook nieuw is er eentje uit de oude doos. Monique had het er al vaker over gehad, vulflesjes voor bijvoorbeeld pindakaas. Vorig jaar probeerde ik dit in een zipperzakje maar dat werd een aardig geknoei. Dus zeer benieuwd of dit beter gaat bevallen.

Reviews


Arnäsleden: blog

De Arnäsleden was een redelijk goed aangegeven, zeer rustige groene route met veel afwisseling. In mei lag er op sommige plaatsen nog een beetje sneeuw en heb ik veel te maken gehad met omgevallen en overhangende bomen. Ook moest ik mij soms door jonge boompjes worstelen waardoor het pad minder goed zichtbaar werd. Toch ben ik geen moment echt het pad kwijtgeraakt. Ik had de kaart van internet gehaald en uitgeprint, dat was goed te doen.

Verder waren er genoeg riviertjes en beekjes om water uit te halen, dit wel met waterfilter. Ook de hutten en shelter waren leuk om afwisselend in te slapen. Het zag er keurig uit.

Als je van rust houd en een beetje avontuur, is deze route zeker de moeite waard!

Höga kustenleden deel 1 / deel 2 / deel 3

Ruw, avontuurlijk, groots en uitdagend. Een goed gemarkeerde route met veel verschillende aspecten: bergen, bos, rotsen, vlaktes, uitzichten. Onvoorstelbaar hoe dit landschap zich gevormd heeft.

Meerdere hutten en shelters waar je gebruik van kunt maken. Nu was het nog niet echt druk maar ik kan me voorstellen dat het in de zomer snel vol zit. Ik heb altijd wel een plekje voor mijn tent gevonden. Nu was er genoeg water van beekjes maar ook aardig wat tappunten die ik van te voren genoteerd had. Deze zijn te vinden op de site van de höga kusten.

Världsarvsleden deel 1 / deel 2

Een beetje het ‘alleen op de wereld’ gevoel. Erg rustig en zelfs de in de zomer waarschijnlijk toeristische dorpjes, waren voor mijn gevoel uitgestorven. Wel handig om rekening te houden qua eten. Er is halverwege een supermarkt en je kunt ook een detour maken naar de grote supermarkt in het midden van de route.

Ook hier vond ik genoeg water en ruimte voor mijn tent. Ik heb de hele route geen gebruik gemaakt van shelter of hut dus daar kan ik niet veel over zeggen. Het zijn er niet veel in ieder geval.

Het is goed gemarkeerd ook al vond ik de stukken waarbij je de blauwe markeringen tijdelijk moest volgen lastig te vinden. Vooral bij rotsidan. Maar misschien worden die elk jaar gezet en waren ze nu wat vervaagd. Ook de overzichtsborden met hoogteprofiel waren erg fijn.