Zweden 23

Stockholm

Daar gaat Monique in een volle trein richting het noorden. Vol mensen die zich verheugen op het Midsommarfest wat vandaag en vooral vannacht is. Je ziet mensen met bloemenkransen op hun hoofd, vol gepakte koffers, tassen en koelboxen en je hoort ze elkaar een goed midsommarfest wensen. 

Monique komt aan midden in de bui, rennen!

De afgelopen vier dagen zijn behoorlijk rap gegaan. Monique kwam met een flinke vertraging maandag op Stockholm aan (gelijk een flinke regenbui) waarna we meteen uitgebreid zijn gaan fika’en. Genoeg om bij te praten. Daarna liepen we door de wat benauwde stad, hoppend van eiland naar eiland (daar bestaat de stad uit), naar ons hostel op een grote boot. Lekker schommelend in het bed. Deze was wat hard dus heb ik toch maar even mijn luchtbedje er tussen gepropt.

Wij zitten op de witte boot

Wat hebben we bezocht? 

Skansen, het grote openluchtmuseum op Djurgården. Zeker de moeite waard! Veel kleine huisjes met een geschiedenis en oude ambachten. Ze hadden kleine dorpjes uit verschillende regio’s nagemaakt. Ook heb ik eindelijk de bruine beer en een eland in zijn geheel gezien. Toch is de magie er echt wel af als ze in een hok zitten. Je kan hier in ieder geval makkelijk een dagje rond dwalen.

Skansen

Gamla stad, het oude centrum met veel kleine straatjes, winkeltjes, eettentjes en toeristen. Het had een goede sfeer en we hebben ook even de echte toerist gespeeld op zoek naar leuke Zweedse sokken. 

Fika in Gamla stad

Millennium tour op het eiland Söderholm. Onze boot lag aan de kade van dit eiland en het appartement van Mikael Blomkvist lag vlakbij. Daardoor heb ik wat plekjes opgezocht en hebben we via de bekende plaatsen de straatjes verkend. 

Monique met op de achtergrond het boven appartement van Lisbeth Salander

Het stadhuis dat dit jaar feest vierde. We hadden elke avond live muziek van een jazzband dat daar optrad. We lagen er met de boot tegenover dus hebben we er lekker van kunnen genieten. Ook hebben we gisteravond de Kungaslupen Vasaorden gezien, zoals onze gouden koets maar dan nu op een bootje. De koning en koningin werden zo naar het stadhuis gebracht. 

De koninklijke boot

Fjäderholmarna, het eilandje op de Stockholmse archipel, wat op een half uur durende boottocht van de stad ligt. Een klein eilandje dat je in 20 minuten rondloopt maar toch net even het gevoel te krijgen van de archipels. Het was een aangename tocht met deze warmte. 

Op het eilandje

De stad is enorm groot en drie volle dagen zijn niet genoeg om alles te zien (als je dat al zou willen). Maar ik moet er ook niet aan denken om langer te blijven omdat het best intensief is en het contrast is natuurlijk mega met de afgelopen maand. Toch hebben we enorm genoten en is het zeker goed bevallen. 

De trappen waarop de dader is gevlucht na de moord op Olav Palme

Ik heb nog even een bezoekje gebracht aan de plek waar Olav Palme vermoord is. We hadden de serie op Netflix gezien dus het was herkenbare plaats hoewel ik het gedenksteentje wel erg klein vond. Zelf zit ik nu in de flixbus terug naar huis. Alleen vanavond een overstap in Kopenhagen en dan ben ik morgenochtend alweer in Nederland. Ik heb echt ontzettend genoten van deze reis met al jullie lieve motiverende en enthousiasmerende berichten. Dankjulliewel! 

Lieve groetjes

Merel

6 gedachten over “Stockholm”

 1. Wat heerlijk de winteractiviteiten komen toch nog van pas, Netflix is nog leerzaam ook. Dikke knuffels voor jullie en we zien er erg naar uit naar jullie mooie verhalen XX

 2. Jij dank je wel voor je mooie reisverslagen Merel. Heb er echt van genoten. Veilige reis terug en tot snel. Liefs, Lex.

 3. Wow Merel wat een eind heb je gebreid aan je pittige natuur reis.
  Super mooi om een beetje mee te reizen en bedankt voor al je verhalen!
  Wel thuis zo. Je komt wel terug in het warmte.
  Warme groet.
  Maria

 4. Nou, nou Merel en Monique jullie hebben een fantastische tijd nog met z’n tweetjes door gemaakt! Was denken wij toch zeer de moeite waard. Tja Merel, weer hop naar Holland en weer lekker in je eigen bed. Lekker uitrusten. Je hebt heel leuke verslagen geschreven, we hebben genoten😘
  Nu Monique volgen als ze uit het midzomerfeest komt😜
  Lieve groetjes Ad en Eugenie

Geef een reactie