Bagage

Zie hier onze uiteindelijke berg bagage die we meenamen. We hebben alles op de foto gezet.

Tent: Vango Nevis 300

Criteria:
– Voldoende ruimte (liefst 3 personen)
– Minimaal gewicht
– Twee ingangen
– Duurzaamheid
– Prijs niet te hoog
Omdat onze tent vorig jaar de regen niet meer buiten hield, zijn we toe aan een nieuwe. Tijdens onze zoektocht hebben we naar veel modellen gekeken. De doorslaggevende punt was dat we voornamelijk in het wild gingen kamperen. Hadden we de behoefte om super voorzichtig te moeten doen met een hele dure tent? Zouden we niet bang zijn om het tentdoek te beschadigen? We besloten om voor een goedkopere tent te gaan die wel aan de gestelde eisen voldeed.
De tent weegt 2500 gram, is bedoeld voor drie personen en heeft twee openingen. Tijdens de testkampen bleek de tent vrij klein te zijn voor een 3-persoonstent, voor ons was hij precies goed.
We hebben ervoor gekozen om een passende footprint toe te voegen voor extra bescherming. Nu gaan we kijken hoe de tent in Zweden zal bevallen.

Review: we zijn tevreden over de tent, hij deed het goed met storm en regen. Ook was het fijn om eerst de buiten tent te kunnen opzetten ivm regen. Nadeel was wel dat de binnentent niet los opgezet kon worden en hierdoor kon dienen als klamboe.

Tarp 3×3

Tijdens onze zoektocht naar een goede tent stonden we voor een keuze. Of we een tent wilden met een luifel zodat we droog konden zitten of een extra tarp was handiger. Omdat we in Zweden, zoals in Nederland, waarschijnlijk niet veel bushaltes zullen vinden, leek het me een leuk idee om even een korte zeiltocht boven je hoofd te hebben voor een middagpauze. Dus toch een tarp. Er zijn geen palen, dus we zijn afhankelijk van bomen, maar dit komt waarschijnlijk wel goed. We zijn erg benieuwd hoe dit gaat werken.

Review: van de tarp is helaas minder gekomem dan gehoopt. Het was vaak lastig om een goede plek te vinden om hem op te hangen. Ook was wanneer het regende nog een extra item dat dan nat werd en meegesjouwd moest worden. We hebben er 1 maal onder gelegen en dat was erg fijn. Ook konden we hem gebruiken als ‘gordijn’ in de shelters.

Slaapgerei

Emergency blanket
Voor koude dagen nemen we een dekentje mee om onder de luchtbedjes te leggen. Zo kan de kou minder makkelijk omhoog en houden wij het lekker warm. (Gelukkig niet nodig geweest!)

Bivakzak
Of de slaapzak van Merel wat aan de koude kant is of dat Merel niet warm genoeg is voor de slaapzak is de vraag, maar om toch nog een zekerheid in te bouwen tegen koude nachten hebben we ervoor gekozen om een bivakzak aan te schaffen. Er waren verschillende modellen en soorten met uiteenlopende prijsklassen. We hebben een tussenmodel gekozen en zullen moeten gaan ervaren hoe het bevalt. Als we mooie dagen hebben, kunnen we nu ook makkelijker alleen onder de tarp slapen en de sterrenhemel bewonderen. De slaapzak van Monique droogt niet makkelijk dus ook daar leek een bivakzak de oplossing voor.

Na één nacht proefkamperen hebben we ondervonden dat dit geen oplossing is, in ieder geval voor in de tent. Zowel de zak als slaapzak waren nat. De andere nachten hebben we de zak op het luchtbedje gedaan wat hielp qua isolatie.

Review: we hebbenze in Zweden niet nodig gehad en hadden het warm genoeg.

Regenkleding

Schoencovers
Natte voeten? Liever niet. Van die grote regenhoezen om je voeten? Nee bedankt. We kwamen deze schoencovers tegen, gemaakt van silicone. Makkelijk over je schoenen te trekken, je kan er mee lopen en ze zitten best lekker. Ook handig als het gras nog nat is in de ochtend en je liever je sandalen al wilt dragen zonder natte sokken.

Review: Het heeft gelukkig niet veel geregend en we hebben de covers maar een paar keer aangehad. Toch is een lange regenbroek wel nodig omdathet anders in de schoentjes loopt. Ideaal was het nu niet.

Kookgerei

Firesteel Primus Ignition
Voor de eerste keer willen we gebruik gaan maken van een firesteel. Bij kampvuurtjes voelt dit als een extra uitdaging en een fijne manier om niet afhankelijk te zijn van lege aanstekers of natte lucifers. Het zal nog even oefenen worden maar de eerste vuurtjes hebben we er al mee aangekregen.

MSR windburner
Een kooktoestel waarbij je bijna geen last hebt van de wind, heerlijk. Snel en eenvoudig in gebruik. Zeer effectief omdat er maar weinig warmte langs de pan verdwijnt.

Review: deed het goed ook al bakte de pan wel snel aan. Weinig last van wind.

Sawyer waterfilter
Ook al zullen de rivieren en meren in Zweden erg schoon zijn, voor de zekerheid wilden we toch een soort van waterfilter meenemen. Beide hebben we nog geen ervaring hiermee en zullen we moeten gaan ervaren hoe dit werkt. De filter die we hebben gekozen is lekker klein en kan behoorlijk wat water filteren.

Review: na de eerste maand zat er een gaatje in de waterzak waarmee je het water door de filter perst. Balen dus. Waarschijnlijk hebben we te hard gedrukt. We hebben er nog 1 gekocht en ik kwam er toen achter dat hij ook uit zichzelf drukt als je hem op zijn kop zet waardoor je helemaal niets hoeft te doen. Beetje suf. Verder doet hij wat hij moet doen.

Sea to Summit lepel
Heerlijke lepel, super licht. Meer heb je ook niet nodig qua bestek. Een zakmes zit toch altijd wel in de standaard tas.

Food Jar
Om gas te besparen en om peulvruchten gedroogd onderweg te kunnen meenemen kiezen we ervoor om een food jar mee te nemen. Een soort thermoskan maar dan voor eten. Merel gebruikt deze al jaren om granen en peulvruchten op te koken en deze dan in de food jar langzaam te garen. Een alternatief voor de klassieke hooikist. Tevens kunnen we hem gebruiken als thermosfles.

Review: erg handig voor rijst en linzen.

Elektronica

Garmin GPSMAP 64S
Omdat Merel tijdens haar langeafstandswandelingen toch meer overzicht wilde dan een kaart geeft en minder afhankelijk wilde zijn van anderstalige reisboekjes, had ze een Garmin aangeschaft. Deze is voor onze fietsreis ook perfect omdat we geen vaste route willen volgen. Ook is het makkelijk te zien waar we goed kunnen wild kamperen, waar we bepaalde winkels en dergelijke kunnen vinden en of we op zo’n leuk doodlopend weggetje zitten. De Garmin die we gebruiken gaat op batterijen maar is als één van de weinige ook op te laden door middel van stroom. Het zijn als het ware oplaadbare batterijen die in de Garmin zelf worden opgeladen. Ideaal dus.

Review: we hebben de gehel reis alles met de garmin gedaan. De routes die we erin hadden gezet waren erg helpvol en de bakkertjes werden zo snel gevonden als we trek hadden in koffie.

XTORM powerbank
Off-the-grid reizen maar wel af en toe een blogbericht kunnen sturen, de navigatie opladen i.p.v. batterijen wegslurpen en als we ons vervelen, de e-readers ook aan de praat houden…we hebben dus een bron van stroom nodig. Op Merel haar fiets zit een accu voor USB en daardoor kunnen we onze gefietste kilometers omzetten naar elektra. Deze powerbank heeft twee uitgangen, voldoende capaciteit en kan tijdens het fietsen al meteen gebruikt worden. We zijn benieuwd!

Review: in combi met de garmin konden we helaas niet meteen de stroom gebruiken tijdens het opladen. Waarschijnlijk omdat de garmin via batterijen gaat. Toch hebben we nooit stroomproblemen gehad en konden we in cafeetjes soms bijladen.